Robin (42) en Albertine (36) hebben in 2019 hun huis in Giesbeek verkocht en zijn een nieuw leven begonnen met een duurzaam (boeren)bedrijf in de Krim in Overijssel. Ik volg ze vanaf 2019 met mijn camera en kijk wat er van hun plannen werkelijkheid wordt. 

Ik spreek Robin en Albertine eind september 2022. Ze wonen nu 2 jaar in de woning met stuk land in de Krim in Overijssel. Albertine gaat parttime naar school en leert om biologisch (dynamisch) te kunnen boeren. Afgelopen jaar is veel tijd gaan zitten in het afronden van de verbouwing en experimenteren met het land. Het stuk land achter het huis wordt meer en meer klaargemaakt om gewassen op te verbouwen. Ze hebben veel last van zgn. kweekgras. Door de grond af te dekken kom je van kweekgras en ander onkruid af. Ze dekken het nu af met stro omdat dat een mooie losse bodem oplevert. Ook hier willen ze niet te snel gaan en gelijk het hele land afdekken. Je moet er ook een beetje ingroeien volgens Robin. Het hele land omploegen is ‘not done’ in de vocabulaire van de biologische boer. 

Naast de kas wordt er al meer verbouwd in de volle grond. Aardappels, bonen, aardbeien, bonen, allerlei koolsoorten, boerenkool, bietjes, wortels, uien, prei en schorseneren. Hoewel er best al in de buurt is verkocht, zien ze het zelf nog steeds als oefenen en experimenteren. Zoals het een echte boer betaamd zijn ze best eigenwijs en willen ze alles zelf uitvinden. Welke gewassen doen het goed en welke minder. Vooral met aardbeien is flink gesleuteld. Allerlei bekende rassen deden het op deze grond niet goed of smaakten niet lekker. De beste is nu een onbekend ras die ze ‘Gwen’ noemen. Naar de vriendin uit Giesbeek die een aantal stekken heeft gegeven van deze aardbeienplant. 

De varkens die de grond moesten omwoelen zijn een aantal keer ontsnapt. Waarschijnlijk omdat ze honger hadden. Nu worden ze bijgevoerd maar daarvan worden ze weer te lui. Ze zijn inmiddels naar de slager en het vlees is verkocht in de buurt. De lakenvelders hebben een kalfje gekregen dus de wei staat ook al wat voller. 

Het plan van Albertine is om vanaf 2023 voor 5 gezinnen groente te gaan leveren. Dit wordt het eerste jaar dat het echt commercieel wordt. Hopelijk wordt het een groeizaam jaartje voor onze geluk-zoekers. 

 

Skills

Posted on

March 9, 2023

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 63 = 67