Robin (40) en Albertine (34) hebben hun huis in Giesbeek verkocht en zijn een nieuw leven beginnen met een duurzaam (boeren)bedrijf in de Krim in Overijssel. Ik volg ze vanaf 2019 met mijn camera en kijk wat er van hun plannen werkelijkheid wordt. 

Door de corona pandemie is het al bijna 2 jaar geleden dat ik de familie voor het laatst heb gezien. Wat is er veel gebeurd!! De kinderen zijn natuurlijk flink groter geworden en er is nu een hond. De familie heeft door de zachte winter (2019/2020 ) bijna 10 maanden in de grote caravan in de schuur gewoond. De kinderen hebben met gemak 10 maanden met z’n drieën in één bed geslapen. De woning is in die periode flink verbouwd en gemoderniseerd. Daar ging de meeste energie het eerste jaar vooral in zitten. Rond september 2020 zijn ze in de woning getrokken. De kids spelen buiten rond alle schuren. Tv’s en ipads zijn in geen velden of wegen te bekennen.  

Albertine is voorzichtig gestart met de productie van groenten en andere levensmiddelen. Geen grote investeringen nog maar kleine stapjes om zo het risico te beperken. Ze is nu vooral bezig om een goede bodem te creëren op een natuurlijke wijze. Geen bestrijdingsmiddelen dus maar het vinden van de juiste balans tussen de verschillende gewassen. Robin heeft uit een oude betonmolen een installatie gemaakt om grond te reinigen van oude wortels. Een stuk land van zo’n 30×20 meter is nu in gebruik als moestuin waar de eerste groenten worden verbouwd.

Langs het land hebben ze een hele rij wilgen geplant. Deze bevorderen de biodiversiteit en dienen als natuurlijke afscheiding en beschutting voor insecten en dieren. Uiteraard heb je bijen nodig en Robin heeft de taak van Imker op zich genomen. Achter op het land staat inmiddels een mooie verzameling kasten met bijen. 

Samen hebben ze een kas gebouwd waar ook van alles verbouwd wordt. Verder is er een kippenren met kippen die (meestal) eitjes leggen. Ook een varkensschuur is er gebouwd voor 2 varkens. Er wordt nog onderhandeld met handelaren over varkens. De varkens moeten de bodem gaan omwoelen en worden telkens verplaatst naar een ander stuk van het land. Mijn bezoek was net te vroeg gepland want drie weken later kwamen de eerste koeien. Drie mooie rode lakenvelders lopen er vanaf komende week in de wei. Hooi voor de winter hadden ze al groot ingeslagen. 

Plukparadijs

Zo is er toch veel meer gebeurd dan Albertine het in eerste instantie doet voorkomen. Het huis is bijna af en alle stappen zijn gezet om te starten als ondernemer in het duurzaam produceren van groenten, fruit en vlees. Ze zagen zichzelf als gelukzoekers en dat klopt nog steeds vinden ze. Hard werken doen ze zeker, drie kinderen opvoeden en ondertussen overal tegelijk bezig met het maken van een klein paradijs. Een plukparadijs want zo gaat hun boerenbedrijf heten. 

 

Skills

Posted on

October 29, 2021

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 3 =