Afgelopen jaar kwam de zogenaamde Selfie-stick in het straatbeeld. Een stok waarin je je smartphone kan zetten om een foto of filmpje van jezelf te maken. Met een gewone selfie zie je altijd je arm in beeld en weinig van de omgeving. Met je smartphone op een stok is dat opgelost.

De reacties zijn zeer tegenstrijdig. De één vindt het geweldig en de ander vindt het een belachelijk ding voor ijdele mensen. Maar is het zo’n belachelijk ding ?

De selfiestick rage komt niet uit Amerika (zoals vaak) maar uit Azië. In Nederland zijn voor het eerst selfiesticks gezien op de Keukenhof waar groepen Aziaten zichzelf op de foto zetten met tulpen op de achtergrond. Waarom namen deze mensen speciaal een stok mee van huis om zulke foto’s te maken?

De lens van een iPhone 5 kan niet in/uit zoomen en heeft een vaste focale lengte van 4 mm. Dit is omgerekend van de iPhone sensor naar ‘fullframe’ een 33 mm lens. Een Samsung Galaxy S4 heeft een 31 mm lens. Dat zijn niet echt waarden voor een groothoeklens. Wil je dus meer mensen – of meer achtergrond – op je selfie dan is je arm te kort.

Een selfiestick is dus eigenlijk een monopod of éénpoot-statief zoals bekend bij elke fotograaf maar dan nog lichter in gewicht. Bij een selfiestick-groepsportret staat nu wel iedereen op de foto en de achtergrond is ook te zien. Als bewijs waar je bent geweest. Verder durf ik ook wel te stellen dat veel vrouwen een hoger selfie-camerastandpunt mooier vinden bij zichzelf.

Rest de vraag of de selfiestick alleen voor ijdele mensen is. Daar mag iedereen zelf over oordelen. Voor jongeren van nu (ook jongens) is een goede selfie in ieder geval onmisbaar. Met of zonder stick.

Ronald Lubbers

Het filmpje is uit 2013 en gefilmd door onze kids met een GoPro in de hand en op een éénpoot-statief.