Opdrachten les 4 fotocursus Kulturhus

Foto opdrachten voor laatste les

‘Mensch wat ben je mooi’ (Erna, Jacquelina, Anita, Koen, Wende, Nicole, Levi, Marlies)

Maak een serie van 10 portretfoto’s waarin je ‘schoonheid’ vastlegt. Zorg dat je een man en een vrouw voor de camera krijgt. Kies iemand uit die ook tijd voor jou wilt nemen. Zorg dat je licht uit één richting komt en denk aan de regels mbt portretfotografie. Gebruik een groot diafragma. De mensen met een 18-55 lens zoomen helemaal tot 55 mm. Als je een echte zoomlens hebt kun je ook tot ca 90 mm gaan.

‘Niets is wat het lijkt’ Macro (Henk en Wende)

Maak minimaal 10 foto’s van huis-tuin-en keuken voorwerpen met een macro lens. Zorg ervoor dat je spannend licht hebt en dat je eigenlijk niet meer ziet wat het is. Maak foto’s met verschillende diafragma’s van f4 tot f8. Bij 2.8 is het scherpteveld nl heel erg klein.

‘Ik heb de tijd’ (Henk en Nicole)

Maak tien verschillende foto’s met een lange sluitertijd. Uiteraard heb je statief nodig om dit te doen. Voor een lange sluitertijd moet het meestal al wat donkerder zijn. Houd de ISO op max 400. Denk aan handmatig scherpstellen en afdrukken mbv van de 2 seconden timer. @Nicole probeer ook eens met licht te ‘schilderen’. Dit doe je door gedurende de sluitertijd met licht te zwaaien of te bewegen. Als je zelf blijft lopen kom je niet op de foto.

‘Contrast en Ritme’ (Anita, Erna en Marlies)

Maak een serie van minimaal 10 kunstzinnige foto’s waarin contrast en/of ritme te zien is. Dit kan natuurlijk grafisch (wit/zwart) maar ook thematisch (oud/jong). Maak foto’s in verschillende scenes, zoals macro/details, natuur, op straat enz.

‘Straatfotografie Spanje’ (Jacquelina)

Maak een serie van minimaal 10 foto’s waarin je het typische leven in een Spaans dorp of stad vastlegt. Laat mensen zien die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden of die even aan het uitrusten zijn. Vermijd typisch toeristische foto’s en denk aan eens ritme en contrasten in straatbeelden.

‘Straatfotografie Cartier Bresson’ (Levi)

Maak een serie van minimaal 10 foto’s waarin je het typische leven Lathum, Giesbeek of Arnhem ‘betrapt’. Kijk vooral eens naar de foto’s van de franse fotograaf Henry Cartier Bresson. Hij kon foto’s maken op het juiste moment en zo het leven ‘betrappen’. Zorg dat er ook mensen op de foto staan. De foto’s hoeven niet als eerste ‘mooi’ te zijn maar vooral iets zeggen over het dorp/de stad.

“Elk moment van de dag’  (Koen)

Maak een serie van 5-10 foto’s van dezelfde scene die steeds op een ander moment van de dag genomen is. Kies een plek waar ook duidelijk iets met licht en schaduwen gebeurt of waar anderzijds veranderingen zijn. Maak ook minimaal 1 foto in het donker met een lange sluitertijd. Wil je geen HDR foto maken zorg dan dat de zon niet in de lens kan schijnen.

De vorige foto opdrachten vind je hier.

Lever uiterlijk 16.00 uur op 13 mei as. de foto’s aan mij aan via https://wetransfer.com of door de mailen naar ronald@ijsselmedia.net. Foto’s die daarna worden verstuurd kan ik niet meer in de les laten zien. Sorry. Heel veel succes met jullie opdrachten!!