Opdrachten fotocursus Kulturhus

Foto opdrachten uit les 1

Maak van onderstaande vier opdrachten er eentje. Maak gedurende verdere cursus ook zeker nog de ‘Dit ben ik’ opdracht.

‘Dit ben ik’

Maak 3 zelfportretten met je eigen camera en een statief. Je mag bestaand licht gebruiken maar denk ook aan lampen of witte reflectie schermen. Het zelfportret geeft ook aan wie je bent en waar je voor staat. Volg de ‘regels’ mbt reflectie en diffusie. Het zelfportret geeft ook aan wie je bent en waar je voor staat. 

‘Hier is mijn huis’

Giesbeek en Lathum zijn oude dorpen aan de IJssel en het Rhederlaag. Maak een serie van 10 foto’s die jouw dorp en de mensen die er wonen weergeven. Maak minimaal één foto bij avond of nacht. Volg de ‘regels’ mbt landschapsfotografie. 

‘Ik heb je lief’

Maak vijf verschillende foto’s van iemand die je zeer dierbaar is. Gebruik bestaand licht maar ook zgn modifiers. Reflectieschermen, gordijnen, spiegels ed. Volg de ‘regels’ mbt portretfotografie.

‘Ik heb de tijd’

Maak vijf verschillende foto’s met een lange sluitertijd. Uiteraard heb je statief nodig om dit te doen. Voor een lange sluitertijd moet het meestal al wat donkerder zijn. Ook binnen kun je foto’s maken van bijv 2 seconden. Laat vooral beweging of het verstrijken van de tijd zien. Denk aan wat gezegd is over sluitertijd.

 

Foto opdrachten uit les 2

Technische oefening (voor iedereen)

‘De diepte in’ (technische oefening voor iedereen)  

Maak een serie van 5 ‘mooie dubbelfoto’s’ waarin diepte is te zien. Maak telkens een foto met een groot diafragma (bijv f 5.6) en een klein diafragma (bijv f16). Totaal maak je dus 10 foto’s. 

‘Het beslissende moment’ (Jacquelina)

Ga naar een grote stad en maak een serie van minimaal 10 straatfoto’s. Bij straatfotografie gaat het om het vastleggen van het beslissende moment. Het moment waarop mensen en omgeving in harmonie met elkaar zijn. 

‘Daar wordt ik stil van’ (Erna)

Maak vijf foto’s van een stilleven dat je zelf hebt gemaakt. Maak deze foto met verschillende lichtsituaties. Probeer ook zeker deze foto eens te maken met een lange sluitertijd en ‘schilderen’ met een lampje. 

‘Niets is wat het lijkt’ (Anita en Wende)

Maak een serie van vijf foto’s van een ogenschijnlijk ‘normale’ scene maar met één voorwerp wat daar helemaal niet thuis hoort. Vervreemding, verbazing en humor mogen deze foto’s allemaal oproepen.  

Architectuur opdracht (Koen)

Maak 10 foto’s van mooie architectuur in hun omgeving. Denk eraan dat bij minimaal 5 foto’s de muren van het gebouw ‘recht’ staan.

Portretfotografie (Henk)

Maak een serie van 10 portretfoto’s waarbij het licht zoveel mogelijk van één kant komt. Zet je model in verschillende houdingen. Denk aan de regels mbt portretfotografie en regels mbt kaaklijn. In principe kijkt het model in de camera.

De foto opdrachten voor les 4 vind je hier.

Lever uiterlijk 20.00 uur op 23 april as. de foto’s aan mij aan via https://wetransfer.com of door de mailen naar ronald@ijsselmedia.net. Heel veel succes met jullie opdrachten!!

Voor alle foto opdrachten kun je eventueel de hulp inroepen van Maartje van Beersum of mij. Voor het nabewerken (of zwart/wit maken) mag je mij vragen.

Hieronder een selectie uit foto’s die de cursisten hebben gemaakt.