Van 1985 tot 1992 was de TV serie MacGyver op TV. MacGyver is een handige ex-spion en met allerlei huis-, tuin en keukenspullen wist hij zichzelf en anderen uit allerlei benarde situatie te bevrijden.

MacGyver gebruikte geen vuurwapens (zoals ‘The A-Team’) maar kennis van de wetenschap en erg veel duct tape. Deze cultuur is in Amerika bekend geworden als ‘MacGyverisme’. De serie Mythbusters is daar volgens mij ook op gebaseerd.

Deze week moest ik drie portret foto’s van mensen maken in de volle zon. De zon is een ‘kleine’ lichtbron en geeft dus harde schaduwen. Als je dat niet wil kun je veel licht uit een lamp of soft-box bijzetten (veel werk) of een diffuser gebruiken. Maar dat kan ook met een grote witte paraplu van de Blokker en dat heb ik gedaan.

grote-witte-paraplu

Door de paraplu net buiten beeld te laten houden door een assistent staat de geportretteerde niet in de zon maar wordt als het ware omringt met indirect licht. Voor hetzelfde effect heb je een soft- of octabox van minimaal 1 meter nodig en veel flitsvermogen. De paraplu van de Blokker was 10 euro en de rest moet je als fotograaf zelf regisseren. Beetje naar links, beetje naar rechts. Natuurlijk geen zaak van leven en dood maar wel het verschil tussen hard licht en zacht licht. En een gewone foto en een top-foto.

Zelf ben ik ook een grote aanhanger van het MacGyverisme. In mijn huis liggen verschillende bouwsels die voor een bepaalde opname gemaakt zijn. Geboren uit gebrek aan tijd of geld. Je hebt eigenlijk al van alles in huis om mooie foto’s te maken. En de rest haal je bijvoorbeeld bij de Action. Echt een winkel waar MacGyver ook zijn boodschappen doet.

In mijn foto-workshop leer ik jou ook te denken als MacGyver en een betere fotograaf te worden.

Start 6 september 2014.