Het fotograferen van mensen en situaties op straat is al zo oud als de fotografie zelf. Straatfotografie is één van de meest spannende genres binnen de fotografie. Het vergt enige moed om op straat de lens te richten op mensen. Als je dat doet zul je merken dat er zich soms situaties voordoen die je niet van tevoren kan bedenken. In grote steden zul je ook veel kleurrijke mensen voorbij zien komen.

cartierbresson2Eén van de bekendste straatfotografen is Henri Cartier-Bresson tevens oprichter van ‘Magnum Photos’, de eerste coöperatieve vereniging voor fotografen in de journalistiek.

Cartier-Bresson gebruikte een Leica camera en is befaamd om zijn timing en het zogenaamde ‘le moment décisif’ oftewel het beslissende moment. Het beslissende moment is volgens hem ‘een visueel hoogtepunt dat samenvalt met een dramatisch hoogtepunt’. Dit betekent dat je als fotograaf een positie inneemt die grafisch interessant is en dan wacht tot mensen op de ‘juiste’ plaats staan of bewegen.

Mag je zomaar mensen op straat fotograferen? Ja dat mag want we hebben vrije meningsuiting. Dit betekent dat in openbare ruimtes mag worden gefilmd en gefotografeerd. Juridisch hebben we echter ook te maken met portretrecht. Als je kan verwachten dat je iemand schade toebrengt door de foto te publiceren ben je wel in overtreding en kun je de foto beter niet maken. Verder maakt het ook veel uit of je in opdracht werkt of de foto’s voor jezelf maakt.

Cartier-Bresson gebruikte een kleine meetzoeker camera met een vaste 35 mm lens. Hiermee val je minder op dan met een zware spiegelreflex met grote lens. Sommige mensen gebruiken vooral een zoomlens om op afstand te blijven. Zelf gebruik ik liever een groothoeklens en maak juist contact met de mensen op straat. Een grote glimlach en veel complimenten helpen ook om mensen op de plaat te krijgen.

Waar moet je verder aan denken bij straatfotografie? Zet je ISO alvast op 400 zodat je sluitertijden niet te lang worden en werk met een mid diafragma vanaf 5.6 en kleiner (= hogere F stop). Maak jezelf vertrouwd met de autofocus mogelijkheden op je camera. Je wil een intelligente autofocus verdeeld over het beeld want mensen bewegen uiteraard. Vanaf een sluitertijd van 1/60 zullen mensen bewegingsonscherpte hebben.

Veel straatfoto’s worden zwart/wit gemaakt en dat is prima. Dit geeft wat meer rust in het beeld omdat er op straat veel kleuren zijn.

 

Afgelopen weekend had ik zelf een mooi moment toen een groepje blije Hare Krishna mannen recht op de lens af liepen. Let ook vooral op de man rechts in beeld die hartstochtelijk een blikje bier naar binnen werkt. Deze foto’s heb ik in kleur gelaten omdat het oranje in de kleding een deel van het verhaal is.

veel plezier met het maken van foto’s op straat.

Ronald Lubbers