De nogal psychedelische cover foto van mijn Facebook pagina is een foto van verpakkingsmateriaal van bloemen. Hoe kan dat er zo vreemd uit zien? De techniek die ik gebruik is Birefringence ook genaamd Photo Elastic. Dubbele breking door lineair licht.

De Nederlandse wiskundige Willebrord Snel van Royen (1580-1626) was een van de eerste die beschreef hoe lichtstralen gebroken kunnen worden op de overgang van het ene naar het andere medium. Bijvoorbeeld van lucht naar water.

IMG_8257Verschillende kunststoffen hebben de eigenschap dat ze bij vervorming of verbuigen spanning veroorzaken in het materiaal. Ook de bekende plastic bakjes waar bijv. koekjes in zitten. Deze spanning is zichtbaar te maken door er lineair licht doorheen te sturen. Houdt een koekjesbakje maar eens bij een wit beeldscherm. Om alle witte licht uit te schakelen kun je een polarisatie-filter op je lens zetten en… de meest wonderlijke kleuren worden zichtbaar.

De foto’s (zie rechts of onder) zijn macro opnames van magnetron folie en boterhamzakjes. Het plastic is door mij eerst flink opgerekt of in elkaar gekreukeld. Door de positie van het plastic tov de lichtbron en de stand van het polarisatie filter wordt het licht gebroken in zo’n beetje alle kleuren van de regenboog. Niet toevallig want bij een regenboog is er ook sprake van breking van licht.

Zo zie je maar dat je ook met iets als ‘de wet van Snellius’ best iets creatiefs kan maken. Maar na een paar dagen kijken door een DIY microscoop heb ik vierkante ogen. De opstelling is weer afgebroken en de boterhamzakjes liggen in de prullenbak.  Ik ga weer foto’s maken van mensen.

Ronald Lubbers