Als je fotograaf of filmer bent zul je al snel te maken krijgen met mensen voor je camera. Alle kennis die je hebt opgedaan over compositie, techniek en belichting gaan je dan niet meer helpen. Wanneer je een camera richt op mensen gebeurt er iets. Als fotograaf/filmer wil je juist dat mensen zo zijn eh.. als je zijn. Gewoon zichzelf. De meeste mensen vinden het helaas nogal eng of worden er onzeker van. Waarom is dat eigenlijk?

Piramide_van_MaslowVoordat ik foto’s en films maakte was ik ca 12 jaar werkzaam in personeelszaken en human resources. Hier heb ik honderden mensen meegemaakt in de beste en – slechtste momenten van hun leven. Wanneer je iemand zijn baan ‘afpakt’ (en dat gebeurde nogal eens) zit je aan de basisbehoeften van een mens te knagen. De pyramide van Maslov is wel het bekendste model dat inzicht geeft in menselijke behoeften.

Onderin de pyramide zitten de behoeften aan eten en veiligheid, daarna sociale contacten. Als dit allemaal voor elkaar is, hebben mensen behoefte aan waardering en erkenning. De top van de pyramide bestaat uit de behoefte aan ontplooiing en ontwikkeling.

Als fotograaf of filmer kunnen we hier ook rekening mee te houden alleen zitten we al wat hoger in de pyramide te werken. Iedereen is zich ervan bewust dat digitale beelden de hele wereld overgaan en lang bewaard blijven. Bovendien zijn we bijna allemaal ijdel en maken we ons zorgen over hoe we overkomen.

Mensen zijn denk ik vooral bang afgewezen te worden om een gekke foto of verschijning in een film. Een geslaagde foto van iemand kan echter ook een enorme boost in zelfvertrouwen of carrière opleveren. Het is dus zaak samen met de mens voor de camera eerst te zoeken naar waardering en erkenning. Waar is de persoon om bekend? Hoe versterk je zijn of haar uitstraling. Laat ook als fotograaf weten wat je mooi vind. Dit geeft meestal zelfvertrouwen aan je model. Is dat alles? Nee!

Volgens mij dien je als fotograaf mee te bewegen en ‘in het moment’ te zijn. Dwing geen foto af maar heb geduld. Zoek samen naar de juiste pose of het juiste moment en laat dit zien aan je model. Om helemaal bovenin de pyramide te komen dient ‘de mensch’ denk ik het gevoel te hebben eindelijk waardering en erkenning te krijgen om wie hij/zij is. Soms gebeurt dit pas na de shoot als mensen reacties krijgen op de foto.

demens1aDe uitzonderingen op dit hele verhaal zijn professionals en mensen met een borrel op.

Profs hebben ervaring voor de camera en weten hoe ze moeten acteren of hebben maar een paar aanwijzingen nodig. Bij mensen met een borrel op verdwijnt zomaar de behoefte aan veiligheid en zekerheid. De onzekerheid of angst om voor gek te worden versleten is er niet meer. Biedt dit mogelijkheden voor de fotograaf? Helaas niet. Het is best leuk om zelf teut te zijn maar dronken mensen hebben niet zoveel te maken met schoonheid of waardigheid. En dat is wat mensen wel van een professioneel fotograaf verwachten.

Best slim dus dat Facebook fotografen die ‘s nachts (beschonken) foto’s posten ze nog eens vraagt of ze het wel zeker weten. De camera kan de mens maken of breken.

Ronald Lubbers